SÄ°GORTA KAPSAMI VE SÄ°GORTALANAN TEHLÄ°KELER
Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS’ne) kayıtlı sigortalanmış kuru tarım alanlarında üretimi yapılan buÄŸday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek ve yeÅŸil mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünlerinde ilçe genelinde gerçekleÅŸen kuraklık, don, sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış ile dolu paketi (Dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, deprem) dışındaki risklerin neden olduÄŸu verim kaybı Genel Åžartlar ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde teminat kapsamına alınmaktadır.
BuÄŸday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarının sap kısmı isteÄŸe baÄŸlı olarak ek prim karşılığında teminat kapsamına alınabilir.
POLÄ°ÇELEÅžME SÜRECÄ°
Çiftçi, sigorta iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS’ne) kayıtlarını yaptırmış olması veya güncellemiÅŸ olması gerekmektedir. ÇKS kayıtlarını güncellemiÅŸ olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSÄ°M'e) üye sigorta ÅŸirketine veya acentesine baÅŸvurur. Sigorta ÅŸirketi veya acente Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSÄ°M’ in) sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Devlet Destekli Ä°lçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası Genel Åžartlar ile Tarife ve Talimatlar doÄŸrultusunda acente sistemde poliçeyi oluÅŸturur. Acente öncelikle Bilgilendirme Formunu iki nüsha olarak sistemden alır ve bir nüshasını sigortalıya imza karşılığı verir. Sonrasında poliçeyi iki nüsha düzenleyerek bir nüshasını sigorta ettiren/sigortalıya verir.