Konut Sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sigorta yaptırmak, sahip olduğunuz ve içinde yaşadığınız konutların öngörülemeyen risklere karşı korunmasının en etkili yoludur. İsteğe bağlı ya da zorunlu olarak ayrılabilen bu sigorta çeşitleri, yaşanabilecek olumsuz durumlar sebebiyle oluşabilen, hasara neden olabilen ya da beklenmedik durumlara karşı güvence sağlamak için geliştirilmiştir.
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası yangın, sel baskını, hırsızlık ve deprem gibi birçok olumsuz duruma ve afete karşı evinizin ve eşyalarınızın garanti altına alınmasını sağlayan bir sigorta çeşididir. Herhangi bir zorunluluğu olmadığı ve isteğe göre yapılabildiği için Türkiye özelinde yaygın olarak tercih edilmese de kapsamı ve koruyuculuğu açısından önemli ve gereklidir.
Çok çeşitli risklere karşı koruma sağlayan kapsamlı teminat ve belirli hasar türlerine karşı koruma sağlayan sel sigortası veya deprem sigortası gibi daha spesifik poliçeler dahil olmak üzere çeşitli konut sigortası poliçeleri de bulunur. Konut sigortası poliçeleri genellikle ev sahibinin, sigorta şirketi herhangi bir zararı ödemeden önce ev sahibinin cebinden ödemesi gereken bir miktar olan muafiyet ödemesini gerektirir. Konut sigortası prim fiyatları evin değeri, konumu, teminat düzeyi gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nedir?
Zorunlu bir deprem sigortası olan DASK, doğal afet kaynaklı hasarların karşılanması amacıyla oluşturulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltılmasıdır. Amacı aktif deprem kuşaklarının kesişim noktalarında bulunan ülkemizde deprem kaynaklı yaşanan afetlerin olabilecek en az hasarla atlatılmasını ve de hasarların tazmininin en üst düzeyde karşılanmasını sağlamaktır. Zorunlu deprem sigortası, sigorta poliçesinde yer alan ilgili maddeler doğrultusunda, deprem sonrası kişilerin maddi kayıplarının güvence altına alınmasını ifade eder. DASK uygulaması, devletin deprem kaynaklı giderlerini azaltmakta ve gelecekte yaşanacak muhtemel hasarlara yönelik de fon oluşturmak amaçlı oldukça yararlıdır. DASK poliçe primi, tüm sigorta şirketlerinde aynıdır. Bu sigorta çeşidi, vatandaşlar arasında sigorta farkındalığı oluşmasını ve de sağlıklı yapılaşmanın var olabilmesi için etkili bir bilinç sağlar.
DASK Teminatları Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortasıyla deprem ya da deprem sonucunda oluşabilecek olan yangın, tsunami ya da yer kayması gibi direkt olarak maddi zarara sebep olabilecek bu durumlar, sigorta poliçesinde belirtilen limitler dahilinde sigorta şirketleri tarafından nakit olarak karşılanır. Zorunlu deprem sigortası yapılan binalar, tamamen ya da kısmi olarak hasar almış olsalar da teminat altında tutulurlar. Bir arada ya da ayrı ayrı teminat kapsamında sayılabilecek bina bölümleri şu şekilde sıralanabilir:
- Temeller
- Ana duvarlar
- Tavan ve tabanlar
- Merdivenler
- Asansörler
- Koridorlar
- Bacalar
- Çatılar
- Bahçe duvarları
- İstinat duvarları
- Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
- Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri
Binanızda oluşan deprem ya da deprem kaynaklı hasarlar sebebiyle oluşan maddi kayıpları karşılamaya yönelik oluşturulan DASK’ın teminat kapsamı dışında bulunan maddeler de şu şekilde sıralanabilir:
- Enkaz kaldırma masrafları
- Kar kaybı
- İş durması
- Kira mahrumiyeti
- Manevi tazminat talepleri
- Tüm bedeni zararlar ve vefat
- Alternatif ikametgâh ve işyeri masrafları
- Her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri
- Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar
- Mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar
- Depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar
Tüm bunların yanında zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında tutulan bina türleri de şu şekilde sıralanmaktadır:
- Köy yerleşik alan civarları ve mezralarda yapılan binalar
- 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu gereğince kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bu binaların bağımsız bölümleri
- Ticari ve sınai amaçlar için kullanılmak üzere oluşturulan binalar
- Mühendislik hizmeti görmeyen ve projesi olmayan binalar
- Taşıyıcı sisteminin olumsuz biçimde etkileneceği şekilde ilgili proje ve mevzuata aykırı inşa edilen bina türleri
- Yetkililer tarafından yıkılmasına karar verilmiş olan binalar ve mesken kullanımına uygun bulunmayan bakımsız, metruk, harap ve güvensiz binalar
Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Fark Nedir?
DASK, deprem ve deprem kaynaklı oluşan yangın, infilak, su basması ve yer kayması gibi durumlar sebebiyle oluşan maddi zararları, sigorta teminatları doğrultusunda güvence altına alan ve zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Belirlenen deprem limiti düzeyinde olmak üzere, yalnızca binaya gelebilecek zararlar karşılanırken, bina içerisindeki eşyalar teminat altına alınmamaktadır.
Konut sigortasında ise konut ve içerisindeki eşyaların yangın, hırsızlık, su baskını ve deprem gibi poliçede belirtilen tüm risklere karşı güvence altına alınması söz konusudur. Tüm bunlarla birlikte konut sigortası yalnızca tapu sahibi değil, eşyalar da güvence altına alındığı için kiracı tarafından da yaptırılabilen sigorta türleri arasında yer alır.
Sigortalar, sizin için değerli ve özel olan tüm olguları korumak ve güvence altına almak için oluşturulan sistemlerdir. İçerisinde huzurlu bir biçimde oturduğunuz evinizi oluşabilecek tüm risklerden korumak için bu sistemlerden faydalanabilirsiniz. Yaşanabilecek tüm olumsuz durumlar ve afetler göz önünde bulundurularak hazırlanan Otokoç Sigorta’nın sunduğu seçenekler, sizlere sunduğu pratik çözümlerle acil durumlarda işlerinizi kolaylaştırmak için her zaman yanınızdadır.